Een hashtag onderzoek: belangrijke tips en tricks

Socialsbyaisha-online-marketing

Op zoek naar krachtige methoden om je online zichtbaarheid te vergroten en je bereik op sociale media te vergroten? Zoek niet verder. In deze handleiding duiken we dieper in de wereld van hashtag onderzoek en delen we strategieën om je te helpen bij het kiezen en inzetten van hashtags voor maximale impact.

Of je nu een online marketeer bent of aan het begin staat van je reis, deze tips zijn voor iedereen waardevol. Laten we meteen beginnen met het verkennen van de geheimen achter een succesvol hashtag onderzoek!

Wat is een hashtag onderzoek?

Zoeken naar hashtags is een slimme aanpak om je zichtbaarheid op sociale media te vergroten. Dit houdt in dat je relevante hashtags selecteert en analyseert. Deze hashtags kunnen er op hun beurt voor zorgen dat je content in de juiste zoekopdrachten terechtkomt.

Door populaire trends en bepaalde termen te gebruiken, optimaliseer je niet alleen de zichtbaarheid, maar verhoog je ook de betrokkenheid bij je berichten. Kortom, onderzoek naar hashtags is van groot belang om je doelgroep aan te spreken met jouw merk.

Waarom is een hashtag onderzoek nodig?

Hashtags zijn woorden of zinnen met het # teken ervoor en worden gebruikt om content te categoriseren. Ook worden ze gebruikt om content beter vindbaar te maken voor gebruikers op platformen zoals Instagram en Facebook. Hier zijn enkele redenen waarom een hashtag onderzoek belangrijk kan zijn:

Het algoritme van Instagram is veranderd

Voorheen liet Instagram foto’s zien in de volgorde waarin mensen ze plaatsten. Maar nu gebruikt Instagram een speciaal algoritme om de beste foto’s voor je te kiezen, gebaseerd op je zoekgedrag. Dat betekent dat niet al je volgers automatisch de foto’s zien die je deelt. 

Het is zelfs zo dat maar 10% van je volgers ziet wat je post. Dat is jammer, want je hebt veel moeite gedaan om mooie foto’s te maken voor Instagram. Maar er is een manier om dit te verhogen. Als je foto het eerste uur goed presteert, bijvoorbeeld omdat je de juiste hashtags gebruikt en veel mensen erop reageren, kan dat kleine percentage van 10% zomaar groter worden, zelfs tot 30%!

Verhoogde zichtbaarheid en bereik

Zoals ik hierboven al zei, kun je hashtags gebruiken om veel meer mensen te bereiken. Door dit te doen, vergroot je namelijk de kans dat je berichten worden opgepikt door het algoritme. Dit zorgt er vervolgens voor dat je berichten terechtkomt in de feed van gebruikers die geïnteresseerd zijn in hetzelfde onderwerp. Het gebruik ervan is dus ontzettend waardevol om je online aanwezigheid te vergroten.

In contact komen met je doelgroep

Als je goed onderzoek doet naar hashtags, kun je je berichten richten op een bepaalde doelgroep. Zo kun je de juiste hashtags selecteren die aansluiten bij de interesses, demografie en behoeften van je doelgroep. Dit vergroot je kansen op betrokkenheid en interactie, omdat je je richt op de juiste mensen.

Het herkennen van trends

Hashtags zijn niet alleen een manier om je eigen content te promoten, maar ook om deel te nemen aan de nieuwste trends. Een hashtag onderzoek helpt je om op de hoogte te blijven van wat er speelt in jouw branche of community. Door in te spelen op relevante hashtags, zorg je ervoor dat je actief en up-to-date bent.

Stappenplan voor jouw hashtag onderzoek

Nu je begrijpt waarom het zoeken naar hashtags zo belangrijk is, laten we eens kijken hoe je dit effectief kunt aanpakken:

Stappenplan hashtag onderzoek

Stap 1: Bepaal je doelstellingen en doelgroep

Voordat je begint met een hashtag onderzoek, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat je wilt bereiken met je social media-campagne. Zorg daarom voor duidelijke doelen. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van je naamsbekendheid, het stimuleren van betrokkenheid of het verhogen van je omzet. Stel ook je doelgroep vast: wie zijn je ideale volgers en potentiële klanten? 

Stap 2: Belangrijke onderwerpen en zoekwoorden verzamelen

Bedenk welke onderwerpen relevant zijn voor je doelgroep en branche. Maak een lijst van belangrijke zoekwoorden die te maken hebben met je merk of product. Deze zoekwoorden zullen later als basis dienen voor het vinden van relevante hashtags.

Neem bijvoorbeeld een weddingplanner. Een weddingplanner gebruikt bijvoorbeeld hashtags zoals #verloofd en #wijgaantrouwen. Deze hashtags zijn populair bij de doelgroep en kunnen ervoor zorgen dat de doelgroep de post ziet.

Stap 3: Concurrentieanalyse

Bekijk de hashtags die je concurrenten gebruiken in hun berichten. Dit kan je inzicht geven in populaire hashtags binnen jouw branche. Bovendien kan het je helpen bij het ontdekken van mogelijke hashtags voor jouw content.

Stap 4: Hashtag tools gebruiken

Gebruik hashtag tools en analyses om trending en relevante hashtags te vinden. Tools zoals Hashtagify, RiteTag, Leetags en Hootsuite kunnen je helpen om populaire hashtags te vinden. Ook kun je hiermee analyseren hoe vaak ze worden gebruikt.

Stap 5: Relevantie en populariteit controleren

Controleer voordat je een hashtag gebruikt of deze relevant is voor je post en je doelgroep. Kijk ook naar de populariteit en het aantal berichten dat dezelfde hashtag gebruikt. Een te populaire hashtag kan je bericht snel laten verdwijnen in een zee van andere berichten.

Ik raad je daarom aan om hashtags te vermijden die meer dan 600.000 keer zijn gebruikt, tenzij ze specifiek verwijzen naar een stad of provincie waar je actief bent. Let er ook op dat je een hashtag kiest waarop minstens 5.000 keer is gezocht. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je post daadwerkelijk je doelgroep bereikt en opvalt tussen de vele anderen.

Stap 6: Testen en optimaliseren

Post je berichten met de gekozen hashtags en volg hun prestaties. Analyseer welke hashtags het beste werken bij het bereiken van je doelstellingen en pas je strategie aan op basis van de resultaten.

Door dit stappenplan te volgen, kun je een effectieve hashtag strategie ontwikkelen. Hiermee kun je jouw doelen bereiken en het bereik van je sociale media vergroten.

Extra tips voor een Hashtag onderzoek

Voordat je aan de slag gaat met het vinden van de juiste hashtags, wil ik je nog drie waardevolle tips geven. Met deze tips wordt het zoeken naar de juiste hashtags nog leuker:

3 extra tips Hashtag onderzoek

1. Wees creatief met unieke hashtags

Zie hashtags als je persoonlijke touch. Voeg een vleugje creativiteit toe door unieke hashtags te maken die specifiek zijn voor jouw merk. Hierdoor zal je content opvallen en de aandacht trekken van je doelgroep.

2. Vind de balans tussen breed en specifiek

Bij de keuze van hashtags gaat het erom de juiste balans te vinden. Brede hashtags bereiken een groot publiek, terwijl specifieke hashtags zich richten op een bepaald publiek. Experimenteer daarom met beide om te zien welke mix voor jou het beste werkt.

3. Volg hashtags en reageer op posts

Volg je hashtags die relevant zijn voor jouw branche of doelgroep. Zo blijf je op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen dat specifieke onderwerp.

Als je eenmaal op de hoogte bent, kun je de tijd nemen om te reageren op posts die dezelfde hashtag gebruiken. Dit vergroot je zichtbaarheid en brengt je in contact met potentiële klanten met dezelfde interesses.

Tijd om aan de slag te gaan!

Nu je deze handleiding hebt doorgenomen en hebt geleerd hoe je een effectief hashtag onderzoek kunt doen, ben je klaar om zelf aan de slag te gaan. 

Dus waar wacht je nog op? Open je favoriete social media platform en begin met zoeken. Veel succes! Mocht je er zelf niet uitkomen, dan help ik je graag! Neem hiervoor gerust contact met me op.

Gerelateerde berichten:

Hoe ga je viraal met Instagram Reels
Social media

Hoe ga je viraal met Instagram Reels?

Instagram Reels is een krachtig onderdeel van Instagram waar gebruikers korte video’s kunnen maken en delen. Het biedt een platform voor waar gebruikers hun creativiteit kunnen uiten.

Lees verder

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

*Ik ga vertrouwelijk om met je gegevens. Lees de Privacyverklaring.

Volg mij op Instagram