De nieuwste social media trends van 2024

Social media trends 2024

Social media verandert ontzettend snel. Elk jaar worden er wel nieuwe apps en functies gelanceerd die supersnel viraal gaan. Dit laat maar weer eens zien hoe deze digitale wereld zich ontwikkelt. In de afgelopen tijd hebben we ook de opkomst van nieuwe platforms gezien, zoals Threads en BeReal. Maar wat heeft het jaar 2024 voor ons in petto?

In deze blog neem ik je mee door de voorspellingen van experts en trendwatchers. We bekijken welke social media trends ons in 2024 te wachten staan. En ook hoe ze de social media wereld zullen veranderen.

1. User Generated Content (UGC)

Misschien ben je al bekend met de term “UGC”. Zo niet? Geen probleem, ik zal het kort uitleggen. UGC staat voor User Generated Content. Dit betekent letterlijk door gebruikers gemaakte content over een product of dienst.

Maar waarom is UGC zo interessant?

UGC is veel goedkoper dan werken met influencers. Influencers vragen vaak hoge bedragen voor hun bereik en betrokkenheid. UGC-creators kunnen daarentegen al akkoord gaan met een kleine vergoeding of een gratis product. Dit is erg fijn voor een marketeer die de beelden rechtenvrij kan gebruiken.

Maar waarom zou je UGC gebruiken?

  • Wekt vertrouwen bij de consument
  • Creëert een échte community voor je merk
  • Zorgt voor waardering voor het product
  • Goedkoper dan het inhuren van influencers

2. Social media als zoekmachine

Social media wordt steeds vaker gebruikt als zoekmachine. Het is dus allang niet meer alleen Google of Bing waar we naartoe gaan voor informatie. Vooral de jongere generatie gebruikt platforms als TikTok, Instagram en Pinterest om dingen op te zoeken.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je ergens wilt gaan eten in bijvoorbeeld Breda. In plaats van naar Google te gaan en te zoeken naar “leuke restaurants Breda“, kun je ook naar TikTok gaan en zoeken naar “leuke restaurants Breda”. Hier vind je allerlei ideeën en aanbevelingen en misschien wel op een manier die jou meer aanspreekt.

Social media biedt dus een hele nieuwe manier om dingen uit te zoeken. Je kunt er ook inspiratie en kennis opdoen. Verder kijken dan Google is dus zeker aan te raden voor zowel de zoeker als het bedrijf.

Hulp nodig bij social media beheer? Dan ben ik er voor je! Klik hier voor meer informatie.

3. Social media commerce

Steeds meer platforms, zoals Instagram, Facebook en Pinterest, maken het mogelijk voor gebruikers om direct producten te kopen. Hiervoor hoeven ze geen aparte shoppingwebsites te bezoeken.

Vandaag de dag zijn kopers beter geïnformeerd dan ooit tevoren. Ze nemen uitgebreid de tijd om merken en producten te onderzoeken. Daarom is deze vorm van commerce enorm krachtig. Gemak is namelijk van groot belang voor potentiële klanten.

Stel je voor dat je je favoriete kledingstuk tegenkomt terwijl je door je Instagram-feed scrollt. Vervolgens kun je het meteen kopen met een paar tikken op je scherm. Deze integratie maakt het winkelproces eenvoudiger dan ooit. Van het vinden van productinformatie en klantenreviews tot het doen van aankopen. Alles is binnen handbereik op één platform.

Het resultaat? Een handige en persoonlijke winkelervaring die je tijd bespaart en je laat profiteren van een heleboel inspiraties.

Heb je ondersteuning nodig bij je online marketing? Dan help ik je graag. Lees hier meer.

4. Korte video’s

Korte video’s winnen snel aan populariteit vanwege onze toenemende tijdsdruk en behoefte aan snelle informatie. Het is dan ook geen verrassing dat platforms zoals TikTok en Instagram Reels steeds populairder worden. Deze platforms bieden korte, pakkende video’s die direct de aandacht van het publiek trekken en informatie op een snelle en effectieve manier overbrengen.

Voor marketeers zijn deze korte video’s een krachtig middel om consumenten op een directe en boeiende manier te bereiken. Door deze trend te omarmen, kunnen merken niet alleen de aandacht van hun doelgroep vasthouden, maar ook blijvende betrokkenheid creëren bij hun content.

5. Toenemende rol van AI in social media

Elk artikel over trends zegt wel iets over AI. AI speelt ook een steeds grotere rol op het gebied van social media. Het creëert namelijk kansen voor slimme interacties. Bovendien heeft het een positief effect op de manier waarop we online met elkaar communiceren en informatie delen. Dankzij machine learning kunnen social media platforms nu anticiperen op onze behoeften en ons relevante content aanbieden. Hierdoor wordt de gebruikerservaring enorm verbeterd.

De opkomst van AI in social media biedt nieuwe mogelijkheden voor marketeers en contentmakers. AI kan bijvoorbeeld helpen bij het schrijven van pakkende posts, het maken van contentkalenders en het vormgeven van visuele elementen die de aandacht trekken. Hierdoor kunnen marketeers efficiënter werken en content van hoge kwaliteit leveren aan hun doelgroep.

Bovendien kan AI ook helpen bij het verbeteren van de personalisatie met betrekking tot de gebruikerservaring. Aan de hand van geavanceerde algoritmen kan AI de interesses en voorkeuren van individuele gebruikers analyseren. Hierdoor kunnen social mediaplatforms relevante content voorschotelen op basis van hun specifieke behoeften.

7: Je eigen data verzamelen

In een tijdperk waarin privacyregels en de opkomst van cookies de digitale marketingwereld veranderen, zien we een opmerkelijke terugkeer. De focus komt namelijk weer te liggen op het opbouwen van first-party data en owned media.

Hoewel veel merken zich tot nu toe hebben gericht op platforms zoals Google en Meta voor advertenties, worden de beperkingen van performance marketing steeds groter. Het is daarom belangrijk voor merken om de komende jaren hun eigen data te verzamelen. Hierbij speelt first-party data, verkregen uit directe interacties met consumenten, een belangrijke rol.

Owned media, zoals e-mail databases, websites, apps en zelfs social media profielen, bieden merken de mogelijkheid om waardevolle relaties op te bouwen. Bovendien behouden ze de directe controle over hun data. Je eigen social media profielen fungeren als een soort “semi-eigen” media, waarbij de verzamelde gegevens van de ‘first party’ de basis vormen voor gerichte communicatie. Deze strategische verschuiving van afhankelijkheid van gegevens van derden naar het bezitten van gegevens van derden wordt essentieel voor digitale groei.

Waarom jij zal profiteren van de social media trends van 2024

Ben je bijvoorbeeld een actieve social media gebruiker, marketeer of ondernemer? Dan zijn deze trends super interessant voor jou. Ze bieden je niet alleen een kans om jezelf te onderscheiden en je merk naar nieuwe hoogten te brengen, maar bieden ook een houvast om het maximale uit social media te halen in 2024.

Deze trends spelen een belangrijke rol in een interessant en succesvol hoofdstuk van je social media. Grijp deze kans en maak van 2024 het jaar waarin jouw digitale aanwezigheid groeit!

Ga aan de slag met de social media trends van 2024

Nu je helemaal op de hoogte bent van de social media trends voor 2024, is het tijd om ze toe te passen binnen je bedrijf. Maak je klaar om de kracht van User Generated Content (UGC) te benutten, bekijk de nieuwe mogelijkheden van social media als zoekmachine, omarm social commerce, maak pakkende korte video’s op TikTok, Instagram Reels en Youtube Shorts en ontdek de voordelen van AI.

Heb je hulp nodig bij deze uitdagende klus, dan ben ik er om je te helpen. Laten we samen bouwen aan een succesvolle social media strategie voor jouw bedrijf!

Gerelateerde berichten:

Hoe ga je viraal met Instagram Reels
Social media

Hoe ga je viraal met Instagram Reels?

Instagram Reels is een krachtig onderdeel van Instagram waar gebruikers korte video’s kunnen maken en delen. Het biedt een platform voor waar gebruikers hun creativiteit kunnen uiten.

Lees verder

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

*Ik ga vertrouwelijk om met je gegevens. Lees de Privacyverklaring.

Volg mij op Instagram