Black Friday marketing tips voor 2023

Black friday marketing tips

Black Friday is dé dag waar mensen massaal op zoek gaan naar de allerbeste online deals. Voor webshops is dit de kans om hun omzet flink omhoog te krikken. Ben jij benieuwd hoe je moet inspelen op Black Friday? Lees dan deze blog en ontdek hoe de onderstaande marketing tips jou helpen om meer uit Black Friday te halen.

Black Friday marketing tip #1: Je webshop moet snel én gebruiksvriendelijk zijn

Voordat Black Friday aanbreekt, is het superbelangrijk om je webshop te optimaliseren. Dit betekent dat je webshop snel en gebruiksvriendelijk moet zijn. Let er dus op dat de producten op de juiste manier vermeld staan en maak het de bezoekers zo simpel mogelijk om de juiste producten te vinden. Doet bijvoorbeeld je zoekbalk het goed? Zijn alle knoppen klikbaar? Heb je 404-pagina’s? etc.

In PageSpeed Insights kun je erachter komen hoe snel je webshop is.

Om erachter te komen of je webshop optimaal presteert, kun je kennissen vragen een bepaald product op je webshop te bestellen. Laat ze alle stappen en gedachten hardop benoemen. Zo maak je obstakels op je webshop inzichtelijk. Dit wordt ook wel Thinking aloud genoemd. Voor meer informatie over deze methode verwijs ik je graag naar CMD Methods.

Het optimaliseren van je webshop is een van de belangrijkste marketing tips voor Black Friday. Als je webshop niet goed presteert, gaan ze naar de concurrent.

Black Friday marketing tip #2: Aantrekkelijke aanbiedingen creëren.

Je aanbiedingen aantrekkelijk presenteren is heel belangrijk om de aandacht van potentiële klanten te trekken. Hoe doe je dat? Zorg bijvoorbeeld voor opvallende aanbiedingen die onmiddellijk opvallen en een gevoel van urgentie creëren. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

1. Opvallende aanbiedingen
Begin met het aanbieden van hoge kortingen, zoals 30% tot 50% korting. Een grote prijsverlaging trekt de aandacht en moedigt klanten aan om te kopen.

2. Zorg voor een gevoel van urgentie
Gebruik kortlopende verkoopacties met hoge kortingen en beperkte beschikbaarheid. Communiceer dan duidelijk dat deze aanbiedingen slechts tijdelijk zijn. Om nog meer urgentie te creëren, kun je een countdowntimer gebruiken. Hierdoor voelen klanten de druk om direct actie te ondernemen.

3. Bundeldeals
Overweeg bundeldeals waarbij klanten meerdere producten tegen een gereduceerde prijs kunnen kopen. Exclusieve Black Friday aanbiedingen creëren ook een gevoel van exclusiviteit.

4. Visueel aantrekkelijke aanbiedingen
Gebruik aantrekkelijke afbeeldingen en visuals om aanbiedingen te presenteren. Communiceer vervolgens duidelijk de originele prijs, korting en voordelen voor de klant. Je kunt eenvoudig een visueel ontwerp maken met de gratis versie van Canva.

Black Friday marketing tip #3: Laat zien dat je meedoet aan Black Friday

Laat je klanten weten dat je meedoet aan Black Friday. Gebruik banners, pop-ups en aankondigingen op je webshop om je deelname onder de aandacht te brengen. Maak dus meteen duidelijk dat je meedoet aan Black Friday!

Je kunt ook social media gebruiken om je aanbiedingen te promoten. Deel teasers en sneak peeks van de aanbiedingen om bewustzijn rond Black Friday te creëren. Zo trek je klanten naar je webshop.

Hulp nodig met een strategie voor social media? Neem dan eventjes contact met mij op. Ik help je hier graag mee.

Black Friday marketing tip #4: Bouw je campagne slim op

Een succesvolle Black Friday campagne is een kwestie van planning en strategie. Maak je doelen glashelder en kies de juiste marketingkanalen. Creëer vervolgens aantrekkelijke content om je campagne te ondersteunen.

Doelen stellen
Begin met het stellen van duidelijke doelen voor je Black Friday campagne. Wil je meer verkopen genereren, nieuwe klanten aantrekken of bestaande klanten aan je binden? Als je doelen duidelijk zijn, kun je je strategie beter afstemmen op wat je wilt bereiken.

Kies de juiste marketingkanalen
Bedenk welke marketingkanalen het beste passen bij je doelgroep. Denk aan e-mailmarketing, social media, zoekmachineoptimalisatie (SEO), betaalde advertenties en zelfs influencer marketing. Een goede mix van kanalen kan je campagne laten groeien.

Maak boeiende content
Content is nog steeds koning, vooral tijdens Black Friday. Zorg dus voor aantrekkelijke en boeiende content die de aandacht van je doelgroep vasthoudt. Denk aan pakkende koppen, visuele aantrekkingskracht en relevante informatie over je aanbiedingen.

Optimaliseer voor mobiel
Bestel je producten online vaker op je computer of op je mobiel? De kans is groot dat het antwoord ‘op je mobiel’ is. Zorg er daarom voor dat je campagne is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Steeds meer mensen gebruiken mobiele apparaten en tablets om te bestellen.

Maak een contentkalender
Maak een contentkalender voor je Black Friday campagne. Plan wanneer je welke content publiceert, inclusief e-mails, updates voor social media en blogposts. Consistentie is de sleutel tot succes. In deze blog leg ik je uit hoe je een contentkalender maakt.

Meet en analyseer de resultaten
Na afloop van je campagne is het belangrijk om de resultaten te meten en te analyseren. Welke kanalen presteerden het best? Welke aanbiedingen waren het populairst? Deze inzichten helpen je om toekomstige campagnes te optimaliseren.

Black Friday marketing tip #5: Bestaande klanten terugwinnen

Vergeet niet om bestaande klanten aan te spreken. Stuur gepersonaliseerde e-mails met exclusieve aanbiedingen om ervoor te zorgen dat ze terugkomen voor Black Friday. Hieronder staan andere marketing tips om je klanten terug te laten komen.

Speciale aanbiedingen voor terugkerende klanten
Laat je waardering voor je trouwe klanten blijken door exclusieve aanbiedingen te geven. Dit kan bijvoorbeeld een extra korting zijn voor klanten die al eerder bij je hebben gekocht. Door je terugkerende klanten een speciale behandeling aan te bieden, creëer je een gevoel van loyaliteit en versterk je de band met hen.

Persoonlijke benadering
Maak gebruik van gepersonaliseerde marketingtechnieken. Stuur bijvoorbeeld e-mails met aanbevelingen op basis van eerdere aankopen of interessegebieden van je klanten. Dit laat zien dat je hun voorkeuren kent en waardeert, wat de kans vergroot dat ze tijdens Black Friday bij je kopen.

Bekijk eerdere aankopen
Herinner je klanten aan hun eerdere aankopen bij jou en laat zien hoe Black Friday aanbiedingen voor hen relevant zijn. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door producten aan te bevelen die een aanvulling zijn op wat ze eerder hebben gekocht. Hierdoor voelen klanten zich begrepen en aangemoedigd om opnieuw te shoppen.

Black Friday en Cyber Monday

Na Black Friday is het zeker nog niet voorbij. Daarna komt Cyber Monday, een dag die minstens zo belangrijk is. Daarom is het heel belangrijk dat je deze dag meeneemt in je strategie. Blijf dus ook na Black Friday je aanbiedingen promoten voor Cyber Monday.

Haal alles uit Black Friday 2023

Black Friday biedt je de kans om je verkoop te verhogen en nieuwe klanten aan te trekken. Met deze Black Friday marketing tips kun je jezelf hierop voorbereiden.

Wil je graag nog even sparren over je strategie voor Black Friday? Neem dan gerust contact met mij op.

Gerelateerde berichten:

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

*Ik ga vertrouwelijk om met je gegevens. Lees de Privacyverklaring.