Instagram algoritme: Hoe werkt het en hoe kun je het verslaan?

Instagram algoritme Hoe werkt het en hoe kun je het verslaan

Instagram, dat herkenbare vierkante icoontje op je telefoon, heeft de manier waarop we foto’s en video’s delen compleet veranderd. Het heeft ons allemaal in zijn greep met een eindeloze stroom aan interessante foto’s en video’s. Maar wat maakt Instagram zo verslavend? Het antwoord ligt in het mysterieuze algoritme van Instagram. 

In deze blogpost vertel ik je daarom graag meer over het algoritme van Instagram. Ook geef ik je handige tips om het algoritme te slim af te zijn. Dus, lees gauw verder en kom erachter hoe het algoritme van deze social media gigant in elkaar zit.

Wat is het algoritme van Instagram?

Het algoritme lijkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het gewoon de slimme kant van Instagram. Het heeft één duidelijk doel: je altijd de meest interessante content laten zien terwijl je door je feed scrollt.

En met “interessant” bedoel ik dat de content interessant is voor jou. Dit komt omdat het algoritme bijhoudt wat je leuk vindt en ervoor zorgt dat je dat als eerste te zien krijgt.

Dit alles met één doel voor ogen: ervoor zorgen dat je een leuke tijd hebt op Instagram. Dus de volgende keer dat je door je feed scrollt en een foto van een vriend ziet of een grappige video tegenkomt, vergeet dan niet om het algoritme van Instagram te bedanken. 

Hoe werkt het Instagram algoritme?

Het algoritme van Instagram houdt rekening met verschillende factoren. Zo wordt de volgorde van posts in de feed van een gebruiker als volgt bepaald:

Interactie

Het algoritme van Instagram vindt interactie ontzettend belangrijk. Posts die je volgers leuk vinden, waar ze op reageren en die ze delen, worden beloond met een plek bovenaan hun feed. 

Dit laat ook weer zien hoe belangrijk het is om een goede interactie met je volgers te hebben. Zorg er daarom voor dat je berichten de aandacht trekken en reacties, likes en andere vormen van betrokkenheid uitlokken. Vraag jezelf bijvoorbeeld af: ‘wat zou mijn volgers interesseren?’ en ‘hoe kan ik ze betrekken bij mijn content?’.

Tijdstip van het posten

Het algoritme van Instagram houdt niet alleen rekening met wat je post, maar ook met wanneer je het post. Instagram geeft dan ook de voorkeur aan een recente post zodat je volgers altijd iets nieuws en relevants zien.

Denk dus van tevoren goed na over wanneer je iets wilt posten. Zoek uit wanneer je volgers het meest actief zijn en zorg dat je op die tijdstippen in hun feed verschijnt. 

Houd ook rekening met je branche. Als je bijvoorbeeld een bakkerij hebt, is het meestal beter om ’s ochtends te posten, omdat je doelgroep ’s ochtends eerder geneigd is om te reageren op posts. Dit zorgt ervoor dat je content gezien wordt door de mensen die er het meest in geïnteresseerd zijn.

Hashtags

Iets wat je vooral niet moet vergeten zijn hashtags. Deze spelen namelijk een grote rol in de ondersteuning van het algoritme. Door hashtags te gebruiken, wordt je bericht namelijk ingedeeld in categorieën en zichtbaar voor mensen die geïnteresseerd zijn in soortgelijke onderwerpen.

Het is dus heel belangrijk om gebruik te maken van relevante hashtags die aansluiten bij de content en de doelgroep van je bericht. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het algoritme ook let op de hashtags die gebruikers volgen. 

De juiste hashtags ontdekken voor je Instagram post? Ik leg het je graag uit in een andere blog.

Gebruikersgedrag

Het algoritme van Instagram wordt steeds beter in het begrijpen van wat gebruikers leuk vinden. Zo wordt het gedrag van gebruikers voortdurend in de gaten gehouden. Als een gebruiker regelmatig interactie heeft met bepaalde accounts, begrijpt het algoritme dat die accounts belangrijk voor de gebruiker zijn. Daarom zal het meer content van die accounts weergeven in hun feed. 

Vandaar dat het belangrijk is om de voorkeuren van je doelgroep te begrijpen. Bovendien moet je content maken die hen aanspreekt en boeit.

Wat wil het algoritme van Instagram zien?

Het algoritme van Instagram is zodanig ontwikkeld dat bepaald gedrag en bepaalde content wordt beloond. Denk aan:

Unieke content en interacties

Het algoritme van Instagram waardeert originele content. Hiermee bedoel ik posts die origineel zijn en door jou zijn gemaakt. Het is daarom belangrijk om content te creëren die waarde toevoegt voor je volgers. 

Probeer ook trucjes zoals het kopen van volgers, likes of reacties te vermijden. Het algoritme is namelijk erg slim en herkent dit soort methodes.

Reacties op posts

Reacties spelen een belangrijke rol in het algoritme. Sterker nog, berichten die leiden tot reacties, discussies en daadwerkelijke betrokkenheid worden beter opgepikt door het algoritme dan eenvoudige “vind-ik-leuks”. 

Het is dus een goed idee om discussies aan te moedigen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door vragen te stellen in je posts om zo de aandacht van het Instagram-algoritme te trekken.

Goede kwaliteit foto’s en video’s

Instagram vindt foto’s en video’s van hoge kwaliteit belangrijk. Dit betekent dat je veel aandacht moet besteden aan de samenstelling, belichting en bewerking van je content. Zorg er daarom voor dat je foto’s en video’s helder, scherp en aantrekkelijk zijn. Dit is namelijk waar het algoritme je mee beloont door je meer zichtbaarheid te geven.

Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste foto’s? Dan help ik je graag bij het maken van mooie foto’s voor sociale media

sociale-media-fotografie

Hoe kun je het algoritme verslaan?

Nu je begrijpt hoe het Instagram algoritme werkt, is het tijd om te leren hoe je het kunt verslaan en je zichtbaarheid kunt vergroten:

Maak aantrekkelijke content

Om het Instagram-algoritme te slim af te zijn, moet je beginnen met het maken van content die je doelgroep aantrekt. Je doel moet zijn om posts te maken die niet alleen de aandacht trekken, maar ook echt iets toevoegen aan het leven van je volgers. 

Het gaat allemaal om het vertellen van een verhaal dat je volgers aanspreekt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het delen van interessante ideeën en het laten zien van je creativiteit. 

Vergeet niet; het creëren van pakkende content is de belangrijkste manier om de aandacht van je volgers vast te houden.

Weet wie je doelgroep is

Een belangrijke stap in het te slim af zijn van het Instagram algoritme is het begrijpen van je doelgroep. Wie zijn je volgers? Wat stimuleert hen? Wat willen ze zien en ervaren op Instagram? 

Door te begrijpen wat de behoeften en interesses van je doelgroep zijn, kun je content creëren die voldoet aan hun verwachtingen. Uiteindelijk draait het allemaal om het opbouwen van een band met je volgers.

Maak slim gebruik van hashtags

Het gebruik van hashtags is een goede truc om het algoritme te slim af te zijn. Zoek daarom uit welke hashtags populair zijn binnen jouw vakgebied en voeg ze toe aan je posts. Dit zal de zichtbaarheid van je content vergroten en kan ervoor zorgen dat je nieuwe volgers aantrekt. 

Maak gebruik van een contentkalender.

Het opstellen van een contentkalender is ontzettend belangrijk. Het zorgt ervoor dat je volgers weten wanneer ze nieuwe content van je kunnen verwachten. Consistentie schept vertrouwen, wat belangrijk is om volgers te behouden en aan te trekken. Zorg er dus voor dat je regelmatig en betrouwbaar post.

Versla het algoritme

Nu je weet hoe je het algoritme van Instagram kunt verslaan, is het tijd om het zelf toe te passen. Je kunt nu tenslotte je zichtbaarheid vergroten en meer impact hebben op je doelgroep. Dus ga vooral aan de slag en versla het algoritme van Instagram!

Gerelateerde berichten:

Hoe ga je viraal met Instagram Reels
Social media

Hoe ga je viraal met Instagram Reels?

Instagram Reels is een krachtig onderdeel van Instagram waar gebruikers korte video’s kunnen maken en delen. Het biedt een platform voor waar gebruikers hun creativiteit kunnen uiten.

Lees verder

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

*Ik ga vertrouwelijk om met je gegevens. Lees de Privacyverklaring.

Volg mij op Instagram